linija
[PRENOSIMO] ODRŽAN 14. SAJAM PRIVREDE ZAPADNE SRBIJE - SPREG
sreda, 19 april 2017 08:53
ODRŽAN 14. SAJAM PRIVREDE ZAPADNE SRBIJE - SPREG
Podrška lokalnoj privredi

 
Valjevo je još jednom bilo vrlo dobar domaćin privrednicima iz zemlje i inostranstva, održan je još jedan, 14. po redu, Sajam privrede zapadne Srbije, popularni SPREG. Ukupno 206 izlagača iz Srbije, Republike Srpske i Makedonije okupilo se krajem prošle sedmice, od četvrtka do subote, u valjevskom „Omni centru” na tradicionalnoj manifestaciji, jednoj od najvećih i najznačajnijih te vrste u ovom delu države. Pod sloganom „Otvara vrata uspeha” u tri hale i na otvorenom prostoru na površini od ukupno 4.500 kvadratnih metara, na preko stotinu izlagačkih štandova, predstavljeni su proizvođači iz oblasti prehrambene industrije, poljoprivrede, metalske, tekstilne, mašinske, elektroindustrije, zanatstva, preduzetništva, kao i brojne trgovinske kuće i pružaoci usluga.

Oko ovakvih manifestacija koje daju podršku lokalnoj privredi trebalo bi da se ujedine i privrednici i komora i lokalne samouprave, poručila je na svečanom otvaranju SPREG-a Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede.
- Povezivanje privrede, razvoj, širenje tržišta svakako je naš prioritet - istakla je ona. Pomoćnica ministra je skrenula pažnju privrednicima na aktuelne programe, konkurse za podsticaje malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima koje je Ministarstvo raspisalo ili planira da to učini. Podsetila je na razvojni program čiji je cilj podrška za investicije u nabavku opreme, dogradnju i izgradnju poslovnog prostora, nabavku licenci i softvera, delom i za trajna obrtna sredstva. Po ovom programu, 20 odsto potrebnih sredstava privrednici mogu dobiti bespovratno, ostalih 80 odsto kroz vrlo povoljan kredit preko Fonda za razvoj.

Katarina Obradović Jovanović je najavila i program nabavke opreme koji se već nekoliko godina realizuje u saradnji sa poslovnim bankama. Zainteresovanim privrednim subjektima potrebno je učešće od pet odsto, 25 odsto su bespovratna sredstva, a 70 odsto bankarski krediti kod kojih kamata neće prelaziti četiri odsto, ukoliko su sa deviznom klauzulom.

I ove godine na SPREG-u u jednoj od sajamskih hala, u organizaciji valjevske trgovinske kuće „Europrom” i Domaćeg trgovačkog lanca (DTL), okupili su se domaći lokalni i nacionalni proizvođači i domaći trgovci i zajedno predstavili svoju ponudu na izložbi pod nazivom „Domaća priča”. Akcenat je bio na daljoj promociji lokalne robne marke „Domaće”. Prema rečima direktora Obrada Popovića, Domaći trgovački lanac koji čini 13 velikih trgovinskih kuća iz cele Srbije, sa svojih 600 maloprodajnih objekata, 4.500 zaposlenih i 200 do 250 hiljada kupaca svakog dana, odavno je prepoznao značaj malih i srednjih preduzeća i pružio im šansu. Njihovi proizvodi danas čine oko 20 odsto asortimana članica DTL-a.

Na ovogodišnjem SPREG-u predstavilo se i nekoliko firmi iz Makedonije, uglavnom iz Valjevu bratskog Prilepa, čiji gradonačelnik Marjan Risteski je bio gost grada na Kolubari.

- Mi smo prijateljski narodi, puno sarađujemo u oblasti kulture, sporta, imamo sličan mentalitet, trebalo bi da poboljšamo i privrednu saradnju. Mislim da smo na dobrom putu da to uradimo, da otvorimo srpsko tržište za makedonske firme i makedonsko za srpske firme i njihove proizvode. Ekonomija ne treba da poznaje granice i to bi trebalo da bude naš prioritet u celom balkanskom regionu - poručio je Risteski.

Organizatori sajma, Regionalna asocijacija malih i srednjih preduzeća, zanatskih radnji i preduzetnika zapadne Srbije i valjevska Marketing agencija Gatti, posebnu zahvalnost su izrazili predstavnicima opština Lajkovac, Mionica, Osečina, Bogatić i Priboj koje su zakupom štandova omogućili svojim privrednicima da nastupe na ovoj manifestaciji.

Nove šanse za razvoj
U osvrtu na značaj sajamskih priredbi kao što je SPREG, Katarina Obradović Jovanović je u razgovoru sa novinarima istakla da veliki broj naših malih i srednjih preduzeća i preduzetnika posluje samo na lokalnom tržištu, samo u gradu gde su osnovani.
- Da bi rasli i razvijali se neophodno je proširenje makar na susedne opštine, pa onda i dalje. Zato ovakve manifestacije služe da se privrednici, preduzetnici upoznaju, vide svoje mogućnosti, steknu iskustvo i sebi otvore neke nove šanse za razvoj - navela je Obradović Jovanović.

List "Napred", novinar Slobodan Ćirić
 
 preuzmite-baner

sajamski informator baner

prijava za izlaganje

analiza upitnika    
Ramsp gatti MSP Kolubarski okrug
Valjevska pivara Beo expo
© 2018 Sajam privrede Zapadne Srbije SPREG. Sva prava zadržana. Pratite nas na društvenim mrežama Facebook i Twitter.